DEN HAAG - Op zondag 4 juni organiseerde wegatletiekvereniging The Hague Road Runners voor de 25ste keer het gezelligste hardloopevenement van Den Haag. Dit rasechte familieevenement is na een virtuele (2021) en een lightversie (2022), weer terug van weggeweest. Met ruim 1700 deelnemers verdeeld over 4 afstanden was het wederom een groot succes met geweldige prestaties van alle deelnemers!

De organisatie van The Royal Ten werkte dit jaar samen met ROC Mondriaan. Deelnemers konden in de grote hal hun startnummers ophalen. De start en finish waren voor de deur op de Koningin Marialaan, waar een gezellige sfeer hing. Het was stralend weer met 20 graden en geen wolkje aan de lucht. Voor sommige deelnemers een uitdaging, maar gelukkig waren er in Marlot verschillende toeschouwers die met een tuinslang de lopers van de nodige verkoeling konden voorzien.

Frame Running
Dit jaar was er voor de eerste keer plek op het parcours voor jongeren t/m 12 jaar met een lichamelijke beperking die zich door middel van een running frame voortbewegen. Over een parcours van 1,1 km hebben 9 Frame Runners het tegen elkaar opgenomen. Met als winnaar Michiel Heikens met een tijd van 3:37. De tweede plaats was voor Jennifer Hoogelander en de derde plaats ging naar Femke Hoogelander. Een top prestatie!

Kidsrun
Terug van weggeweest, deden ook honderden kinderen weer mee aan de super snelle Kidsrun van 1,5 km. Ouders en begeleiders liepen gratis mee, en er werd enthousiast aangemoedigd langs het parcours door zusjes, broertjes, oma’s, opa’s, buren, en vrienden. De twee filialen van Albert Heijn op de Theresiastraat zorgde voor lekkere versnaperingen na de finish en de kinderen konden zich als Albert Heijn hamster laten fotograferen. De snelste tijd bij de meisjes was van Noor Sprong (6:23). Op de voet gevolgd door de nummer twee Sterre Torenstra (6:25) en drie Kanaë Delchambre (7:14). Het jongensklassement bestaat uit Paul Callendret (5:51) op de eerste plek. Daarna volgde Lucas Zoulfoukaridis (6:40) op de tweede plek en de derde plek werd gevuld door George Mosis (6:49).

Scholenloop
Scholieren van het primair en voortgezet onderwijs konden dit jaar weer deelnemen aan de Scholenloop op de 5 en 10 km. De prijs voor ‘Snelste School van Den Haag’ ging naar het Johan de Witt College die met maar liefst 43 ingeschreven stonden op zowel de 5 als de 10 km. Wethouder van Onderwijs, Jeugd en Sport, Hilbert Bredemeijer, (die zelf ook meeliep met de 10 km) reikte de prijs uit aan Jeroen de Water van het Johan de Witt College.

5 km
De 5 kilometerwedstrijd vond dit jaar, voor het grootste gedeelte van het parcours, plaats in het Haagse Bos. Voor deelnemers een uitdagend terrein. Bij de mannen werd de snelste tijd neergezet door Nixon Fernandes (15:34), bij de vrouwen was dit Annemiek Houben (19:19). Nixon Fernandes deelde het podium dit jaar met Tijn Barendsen (17:07) en Daniël van Ginkel (17:13). Annemiek Houben werd op het podium vergezeld door Ashley Johnson (19:52) en Michelle van der Made (21:08).

10 km
Een koninklijke rondje. De 10 km ging net als alle andere afstanden van start op de Koningin Marialaan en liep via de Bezuidenhoutseweg naar de wijk Marlot. Deelnemers maakte daar een groot rondje door de wijk, om de tennisbaan heen, en liepen via de Bezuidenhoutseweg weer terug. Voor de deur van Paleis Huis ten Bosch doken ze het Haagse Bos in om vervolgens via de Leidsestraatweg en Laan van Nieuw-Oost Indië weer bij de finish te eindigen. De snelste vrouw op de 10 km was dit jaar Fanos Tekle met een geweldige tijd van 36:06. De tweede plek in het vrouwenklassement ging naar Jolijn Zwager (36:19) en de derde plek werd opgeëist door Miriam van Roeden (36:22).

Bij de mannen werd de snelste tijd gelopen door Degefa Yhannesse Lafebo met een fantastisch tijd van 30 minuten rond. De tweede plek ging naar Yohanes Kifle (30:06) en de derde plek was voor Tesfit Ghide (30:30).

Business Run
Er deden maar liefst 22 business teams van verschillende (Haagse) bedrijven mee aan The Royal Ten dit jaar, op zowel de 5 als de 10 km. In teams van maximaal 8, waarbij de eerste 3 teamleden de overall eindtijd van het team bepalen.

Al met al was de 25ste jubileumeditie van The Royal Ten een razend succes met ruim 1700 deelnemers verdeelde over 4 afstanden en honderden enthousiaste toeschouwers langs het parcours. Op naar de volgende editie op zondag 2 juni 2024!