LEIDEN - Voormalig profvoetballer Ron de Roode is na een kort ziekbed op 57-jarige leeftijd overleden. Dit is maandag door zijn voormalige club ADO Den Haag bekend gemaakt. De Roode speelde behalve zeven jaar voor de groen-gelen ook voor Willem II en Telstar en was na zijn voetbalcarrière vooral als trainer in het amateurvoetbal actief.


De Leidenaar speelde in de jaren '80 liefst zeven seizoenen voor het toenmalige FC Den Haag. In het seizoen 1985-1986 had de blonde aanvaller, onder trainer Rob Baan, met zestien treffers een groot aandeel in de promotie van zijn club naar de Eredivisie. FC Den Haag werd dat seizoen ongeslagen kampioen van de eerste divisie.

De van AV Roodenburg afkomstige aanvaller speelde liefst zeven seizoenen voor FC Den Haag alvorens hij in 1989 naar Willem II vertrok. Daar kon hij de verwachtingen niet waarmaken waarna De Roode nog vier jaar voor Telstar zou spelen. In zijn periode bij "De Witte Leeuwen" werd De Roode geconfronteerd met teelbalkanker. Na zijn genezing keerde hij terug op het veld, maar stopte uiteindelijk in 1995 op 30-jarige leeftijd met profvoetbal.

De Roode was nadien nog trainer bij tal van amateurclubs in Leiden en omgeving.