DEN HAAG - Start 12e Eastern Neighbours Film Festival 2020 Online selectie te zien via Filmplatform Picl

Het Eastern Neighbours Film Festival presenteert jaarlijks de beste films uit Oost- en Zuidoost-Europa, uit landen met een kleine maar sterke filmproductie. Het festival vindt dit jaar plaats van 4 t/m 15 november, voor het eerst online via filmplatform Picl. Het programma staat nu online en omvat dit jaar 20 films uit zo’n 15 landen.

Nederlandse premières
De 12e editie van het ENFF toont diverse Nederlandse premières, waaronder het Kroatische familiedrama MARE van Andrea Štaka. MARE ging in wereldpremière op de Berlinale 2020 en hoofdrolspeler Marija Škaričić won de prijs voor beste actrice op het Sarajevo Film Festival. Nog een Nederlandse première is de Schindler’s List van Kroatië: THE DIARY OF DIANA B., van Dana Budisavljević. Dit onbekende maar waargebeurde heldenverhaal over één van de grootste reddingsacties tijdens WOII won maar liefst vier prijzen op het oudste filmfestival van Kroatië.

De meest verrassende deelname en Nederlandse première dit jaar is STORIES FROM THE CHESTNUT WOODS. Dit verbluffende filmdebuut van Gregor Božič is een sprookjesachtige treurzang aan de Sloveens-Italiaanse grens. Deze film beleefde zijn wereldpremière op het Toronto International Filmfestival, won de prijs voor beste eerste speelfilm op het Tallinn Black Nights Film Festival en ontving daarnaast maar liefst elf prijzen op het nationale filmfestival van Slovenië.

Prijswinnende highlights
Bijna alle films in het programma zijn bekroond met verschillende prijzen. De meeslepende Servische familietragedie FATHER van Srdan Golubović staat op de shortlist voor de ‘European Oscars’ en ontving tijdens de Berlinale 2020 de Panorama Audience Award voor beste speelfilm. Golubović wordt gezien als één van de meest toonaangevende regisseurs van Oost-Europa.

De Kroatische documentaire SRBENKA van Nebojša Slijepčević roept in eigen land nog steeds controverse op. Slijepčević belicht de haat binnen de etnische groepen in Kroatië en legt daarmee moedig de wonden van de naoorlogse samenleving bloot. De film won de afgelopen twee jaar meer dan 20 prijzen, waaronder de Doc Alliance Selection Award in Cannes en Heart of Sarajevo for best documentary. SRBENKA wordt nu getoond in Duitse bioscopen.

PROGRAMMA EN TICKETS


Hoe werkt het?
De films van het Eastern Neighbours Film Festival zijn vanaf woensdag 4 november beschikbaar via Picl: de online zaal van de beste filmhuizen in Nederland. Per film betaal je 8,50 euro en daarvoor heb je 48 uur toegang tot de film. De inkomsten per verkochte view gaan naar Eastern Neighbours Film Festival en Filmhuis Den Haag. Met iedere view steun je dus het festival en het filmtheater.