DEN HAAG - Sinds zaterdag 26 november presenteert het Haagse strijkorkest Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren Scandinavische Wintersprookjes, samen met soliste mezzosopraan Karin Strobos. Een afwisselend romantisch kerstprogramma uit en over Scandinavië; van de Holbergsuite van de Noorse componist Edvard Grieg tot het mystieke Die Liebenden van de Finse componist Rautavaara. Scandinavische Wintersprookjes wordt nog gespeeld in Den Haag (10 en 21 dec), Utrecht (14 dec), Naarden (17 dec), Zutphen (22 dec) en Oss (23 dec).


Kerst in Scandinavië is een waar lichtfestival. De dagen zijn donker en koud en de lichtjes van Santa Lucia spelen een belangrijke rol bij de kerstviering. In Scandinavië markeert het Luciafeest het begin van de kerstperiode op 13 december; de kortste dag van het jaar, de dag van de zonnewende en terugkeer van het licht. Dit feest heeft een lange voorchristelijke traditie, en iedere stad en dorp kiest haar Lucia die symbool staat voor deze midwinterperiode. Ciconia Consort heeft met Karin Strobos haar eigen Lucia tijdens dit muziekprogramma. In een Santa Lucia opkomst met Karin leveren de jongste concertbezoekers een bijzondere bijdrage aan het concert.

Ciconia werkte eerder succesvol samen met mezzosopraan Karin Strobos met de Wesendoncklieder van Wagner. Nu is zij te horen in de mystieke liederen van de Finse componist Rautavaara, op tekst van Rainer Maria Rilke, en Solveigs Lied uit Griegs beroemde toneelmuziek Peer Gynt, en neemt zij het publiek mee in een kerstvertelling uit het hoge noorden: Sampo en de IJskoning, verweven met de muziek van Max Bruch en Peer Gynt. Naast muziek van Niels Gade en de Nederlandse première van Epifania van Pēteris Vasks, vertelt dirigent Dick van Gasteren het publiek alles over de cultuurhistorische en typische Scandinavische kersttradities. Een concert in warme kerstsferen voor de hele familie..

In het Dakota Theater in Den Haag en in Zutphen - in samenwerking met plaatselijke Muzehof - krijgen leerlingen de kans om in het voorprogramma van het concert samen met musici van Ciconia op te treden met Griegs Peer Gynt suite.

Stijlvol & verrassend klassiek

Ciconia Consort viert dit concertseizoen zijn 10-jarig jubileum en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het professionele orkest, een internationaal gezelschap van jonge topmusici, speurt regelmatig naar onbekende meesterwerken en brengt deze vaak voor het eerst op de Nederlandse concertpodia. Ciconia Consort ontvangt door bijzondere thematische concerten op hoog artistiek niveau nationale en internationale erkenning. Inmiddels bracht het ensemble vier internationaal gelauwerde cd’s uit die regelmatig zijn te horen op internationale radiostations zoals ABC Classic (Australië), het Duitse SWR2 en de Britse BBC. Op Radio 4 is het orkest regelmatig te horen in programma’s zoals Avondconcert, Vrije Geluiden, Muziekfabriek, Diskotabel en Muziekwijzer. In het voorjaar van 2021 werd een live televisie-registratie verzorgd door de NTR met het programma De weg naar Hollywood, die diverse malen op NPO2 Extra werd uitgezonden.

Klassieke Zaken: “een spetterend, tot in de puntjes verzorgd ensemble.”

Musicweb-international: “impressive unity and full string tone”

Luister: “De liefde waarmee de Ciconias de stukken uitvoeren is hartverwarmend.”

Kijk hier voor data en tickets.