ZOETERMEER - 250 jaar geleden werd Beethoven geboren. Alle reden voor het Ebony Ensemble om de componist in het zonnetje te zetten. Daarom speelt het ensemble dit voorjaar Beethoven's derde symfonie, de Eroïca.

Den Haag - "De Eroïca is geen kattenpis", steekt |Michel Havenith, dirigent en artistiek leider van het Ebony Ensemble van wal. "Het is een ingewikkeld stuk dat oorspronkelijk voor een symfonie-orkest is gemaakt. Een paar jaar geleden zag ik een opname van een ensemble die de Eroïca speelde en dat vond ik verrassend goed klinken."

Voor Michel Havenith was het de trigger om het werk van Beethoven om te bouwen voor de bezetting van het Ebony Ensemble wat betekent 5 strijkers inclusief fluit, hoorn, klarinet en fagot. "Een fagot hebben wij in ons ensemble meestal niet maar dit werk gaat echt niet zonder fagot dus ben ik op zoek gegaan", aldus Havenith.

De Eroïca is een lang werk dat 50 minuten duurt. "Het vergt dus veel van de muzikanten", zegt de dirigent. Toch was het voor hem geen reden om het alleen bij deze 3e symfonie te laten. "Dat vond ik voor een volledig programma toch te kort en daarom spelen we nog de Haydnvariaties van Brahms. Dat past er goed bij."

De Eroïca droeg Beethoven aanvankelijk op aan Napoleon. "Tot hij hoorde dat Napoleon zichzelf tot keizer had gekroond, toen kraste hij de titel door. Hij deed dit zo hard dat hij door het papier heen ging. Je kunt dat nog zien op een foto van zijn muziekstuk", lacht hij. "Beethoven kon zich niet vinden in het keizerschap van Napoleon maar was wel voor zaken als een verenigd Europa."

Toch is niet alleen het onderwerp de reden dat het stuk zo bijzonder maakt. Dat is vooral de muziek zelf. "Beethoven was zeer vernieuwend in zijn tijd. De Eroïca is virtuozer dan alles wat daarvoor is gemaakt. Het stuk is technisch heel moeilijk met snelle tempi. Het is mooi en lyrisch maar tegelijkertijd heel woelig en met veel dissonanten. Dit maakt dat het stuk voor de musici ook een uitputtingsslag is", legt Michel Havenith uit.

Havenith kijkt ernaar uit om het stuk te spelen. "Juist omdat we dit als ensemble spelen maakt het extra bijzonder. Dat gebeurt niet vaak."

Eroïca door het Ebony Ensemble wordt zondag 19 april om 15.00 uur in Korzo Studio, Prinsestraat 42 gespeeld. Kaarten kosten 22,- euro en zijn te reserveren via www.korzo.nl.