DEN HAAG - Romantische klassieke muziek van Bizet. Het Ebony Ensemble dat vorige maand in Zoetermeer nog de Kunst en Cultuurprijs won, staat in de startblokken om een prachtig concert met muziek van de Franse componist te brengen en dat maar liefst twee keer. Een keer in Zoetermeer en een keer in Den Haag.

Door Hélène Ouwerkerk

Michel Havenith, artistiek leider en dirigent van het Ebony Ensemble, kijkt ernaar uit om met zijn ensemble Romantiek op z'n Frans met muziek Bizet ten gehore te brengen. "Het is opgewekte speelse muziek", zegt hij. Er worden drie stukken gespeeld: Symfonie in C, Jeux d'enfants en L'Arlèsiennes Suite nr. 2. "Het gebeurt niet vaak dat wij als ensemble een symfonie kunnen spelen", zegt Havenith. "De symfonie van Bizet is echter wel geschikt om te arrangeren voor een ensemble. Vooral het laatste deel is echt virtuoos. Je hebt goede musici nodig om dit te brengen en gelukkig hebben wij die."

Bizet is bij het grote publiek bekend van de opera Carmen. "Bizet maakte erg toegankelijke muziek. Ik ben ervan overtuigd dat dit concert een breed publiek aanspreekt", zegt Havenith, die met vijf strijkers, drie blazers, een harpiste en slagwerker naar het Stadstheater komt.
Dat er op zaterdag in Zoetermeer wordt gespeeld en op zondag in Den Haag is volgens hem een groot voordeel. "Eigenlijk zouden we in 2020 ons Beethoven concert ook in het Haagse Korzo spelen maar door corona moesten we dat aflasten. We hebben het programma toen wel later dat jaar nog wel in Zoetermeer gespeeld. Nu gaan we alsnog in Zoetermeer en Den Haag spelen. Voor de musici is het fijn om twee dagen achter elkaar te spelen. Je werkt in zo'n week intensief samen aan de muziek." Voor de dirigent is twee dagen spelen tevens een stap om het ensemble in de regio te profileren. "We hebben twee moeilijke jaren gehad en hoe heerlijk is het dan om weer te kunnen genieten van live akoestische muziek. Dit is echt muziek die je live moet horen", vindt hij.

Kaarten

Een dag daarna op zondag 24 april om 15.00 in het Oud-Katholieke Kerk in Den Haag. Kaarten voor Den Haag: www.podiumplein.nl. Kijk voor meer informatie over het Ebony Ensemble op www.ebony-ensemble.nl.