DEN HAAG - Vrijdag 12 november in Theater Dakota en zaterdag 11 december in Theater aan het Spui: Een zorg voor later, een bijzondere combinatie van theater en film over de zorg voor ouderen in onze samenleving. Floris van Delft regisseert de monoloog Yemma door Yahya Gaier; Georgi Lazarevski regisseerde de documentaire Voyage en sol majeur. Tickets zijn onder meer te koop via de website van producent WAT WE DOEN.

Een zorg voor later bestaat uit twee ontroerende en prikkelende verhalen over zorgen voor ouderen in onze diverse, snel veranderende samenleving. De monoloog Yemma – naar het gelijknamige, bekroonde boek van Mohammed Benzakour – schetst een poëtisch beeld van een zoon van een Marokkaanse moeder. Na het herseninfarct van zijn 'yemma' raakt hij verloren in het doolhof van Nederlandse ziekenhuizen, therapeuten en zorginstellingen, die niet berekend zijn op patiënten zoals zij.

In de hoopvolle documentaire Voyage en sol majeur gaan filmmaker Georgi Lazarevski en zijn grootvader samen op reis. Zijn opa droomde zijn hele leven al over een reis naar Marokko. Door de jaren heen heeft hij die tot in de puntjes voorbereid en op zijn 91ste is het eindelijk zover. Het resultaat is een bitterzoete roadmovie vol muziek en emotie, waarin uiteindelijk de vraag wordt gesteld: "Hoe kijken wij naar ouderen en ouder worden?"

Als randprogrammering is in de foyers van de theaters een fototentoonstelling te zien van Sanne Donders over bijzondere zorgduo's.

Wat we doen
Een zorg voor later is een productie van theatergezelschap WAT WE DOEN, mede mogelijk gemaakt door IDFA. WAT WE DOEN werkt aan uitdagende projecten over de wereld om ons heen – met theater, maar ook met podcasts, stand up comedy en lezingen. Het Rotterdamse gezelschap is altijd op zoek naar vormen die passen bij haar onderwerpen én haar publiek. Eerder maakte het onder meer de voorstelling Hoe ik talent voor het leven kreeg (2020 en 2022), de stationslocatie-voorstelling MOLLEN (2018 en 2021) en Toen wij van Rotterdam vertrokken (2017) langs de oevers van de Maas.

Een zorg voor later

Boek Mohammed Benzakour, regie en tekstbewerking Floris van Delft, spel Yahya Gaier, documentaire Georgi Lazarevski, foto's Willem de Kam, scenografie Robin Vogel, lichtontwerp Jantje Geldof, productie WAT WE DOEN, mede mogelijk gemaakt door IDFA.