DEN HAAG - Herman Finkers en Wishful Singing delen een grote gezamenlijke liefde: het gregoriaans. In april en mei 2023 komen zij terug met In Mysterium, een korte reeks missen en concerten waarin de schoonheid en de mystiek van het gregoriaans centraal staan. Naar een idee en onder regie van Herman Finkers.

De mis en het concert


Voor de coronaperiode zorgde het ‘meezingen met een gregoriaanse hoogmis’ steevast voor volle kerken. Die grote belangstelling en waardering heeft geleid tot een vervolg. Er worden twee verschillende vormen aangeboden: de Missa in Mysterium (eucharistieviering) en het meditatieve In Mysterium (concert).

Bij het concert In Mysterium worden de muziek en de bewegingen in een niet-liturgische context geplaatst en omgevormd tot een meditatief meezingconcert. Zonder eucharistie, communie, priester en acolieten. Maar wel in een kerk, en aangevuld met niet-liturgische teksten en gedichten, passend bij de tijd van het jaar, de Paastijd. Voorgelezen door Herman Finkers. De rust, de verstilde muzikale eenvoud en de actieve deelname van de bezoekers blijven ook bij de concertvorm voorop staan.

In Mysterium – een meditatief meezingconcert

16 april – Sint-Jozefkerk, Tilburg
22 april – Onze Lieve Vrouwekerk, Apeldoorn
20 mei – Sint-Werenfriduskerk, Elst
21 mei – Sint Agathakerk, Lisse

Het muzikale programma wordt aangevuld met eigen werk en teksten van o.a. Drs. P, Gerard Reve en Etty Hillesum uitgekozen en voorgedragen door Herman Finkers.

Missa in Mysterium - meezingen met een gregoriaanse hoogmis


15 april – St. Jacobuskerk, Den Haag
23 april – Jacobuskerk, Enschede

De Missa in Mysterium is ingebed in een eucharistieviering, met pater Marc Loriaux osb als celebrant. Herman Finkers regisseert en treedt op als lector (voorlezer).

Tijdens alle vieringen en concerten spelen de bezoekers een actieve rol en zingen een groot deel van de gezangen mee. Hiervoor kan thuis worden geoefend met online oefenvideo’s.

Kroeg na Kerk in Den Haag, Enschede en Lisse


In Den Haag, Enschede en Lisse wordt na afloop van de uitvoeringen een Kroeg na Kerk georganiseerd. Onder leiding van Annemiek Schrijver en Herman Finkers kunnen bezoekers napraten en genieten van een kop koffie of wat anders.

Nieuwe CD van Herman Finkers met een bijdrage van Wishful Singing

Op 21 april komt de nieuwe cd Missa Sancti Georgii van Herman Finkers uit. Hierop zijn Holland Baroque en Cappella Amsterdam te horen met een nieuwe versie van de door Finkers gecomponeerde Sint Jorismis. Het tweede deel van de cd bestaat uit een uitvoering van de gregoriaanse Mariavespers door Wishful Singing.