DEN HAAG -Op het programma bij Residentie Orkest Den Haag in maart en april staan onder meer een Masterclassic over Bruckners Negende symfonie, Brahms Eerste pianoconcert, Schumanns Eerste symfonie en de wereldpremière van Kettings Ithaka Symfonie. Andere hoogtepunten zijn Bachs Matthäus Passion en de jeugdopera Anne & Zef.

vr 11 (20.00) & zo 13 mrt (14.15), Amare: ANJA ONTMOET HANNES MINNAAR
De eerste muzikale ontmoeting van chef-dirigent Anja Bihlmaier met toppianist Hannes Minnaar bij een concert met klassiekers van Brahms (Eerste pianoconcert) en Schumann (Eerste symfonie). De componisten hadden zowel persoonlijk als muzikaal veel met elkaar. Samen met Schumanns vrouw vormden ze een muzikale driehoek. Hoewel Brahms en Schumann in hun stijl verschilden, bewonderden ze elkaar. Waar Brahms geldt als de meest klassieke componist uit de romantiek, vertaalt Schumann in zijn ‘Frühlingssymfonie’ de natuur naar noten en klanken om de lente te bezingen. Deze avond is ook het begin van de opnamecyclus met de Schumann-symfonieën van Bihlmaier met haar orkest.

vr 18 mrt (20.00), Amare: BRUCKNER & KETTING
Op het programma staan werken van de Nederlandse componist Otto Ketting en de grote Oostenrijkse componist en klankarchitect Anton Bruckner. Kettings Ithaka Symfonie – met bariton Martijn Cornet – is speciaal voor het Residentie Orkest samengesteld door Elmer Schönberger. De basis vormt Kettings opera Ithaka, die in 1986 in wereldpremière ging bij De Nationale Opera. Daarna is het tijd voor Bruckners monumentale Negende symfonie. Een architectonisch samenspel van alle instrumentengroepen binnen het orkest, waarbij Bruckner hij in een uur een adembenemende muzikale kathedraal opbouwt. Antony Hermus dirigeert.

za 19 mrt (20.30), Amare: MASTERCLASSIC BRUCKNER 9
Masterclassics is een ongedwongen topavond: laagdrempelig, prikkelend en niet te lang. Je maakt kennis met topwerken uit de klassieke muziek en ter illustratie hoor je fragmenten uit het werk van de betreffende muzikale meester. Voor de beginnende luisteraar en iedereen die meer uit klassieke muziek wil halen. Deze avond staat Bruckners adembenemende Negende symfonie op het programma. Het orkest staat onder leiding van Antony Hermus.

za 16 apr (19.00), Amare: MATTHÄUS PASSION
Bachs relaas van de kruisiging van Christus is een van de belangrijkste en meest intense muzikale documenten uit de Westerse cultuurgeschiedenis. Deze keer werkt het Residentie Orkest voor de Matthäus Passion voor het eerst samen met Peter Dijkstra, een van de meest vooraanstaande koordirigenten van deze tijd. Daarnaast horen we een keur aan bijzondere solisten – onder anderen Benedikt Kristjansson (evangelist), Thomas Stimmel (Christus), sopraan Ilse Eerens en alt Olivia Vermeulen – het Haags Matrozenkoor en Dijkstra’s eigen Nederlands Kamerkoor.

zo 24 apr (11.00), Studio Amare: JEUGDOPERA ANNE & ZEF (12+)
Anne Frank kwam om in concentratiekamp Bergen-Belsen. Zef, een Albanese jongen uit onze tijd, is het slachtoffer van bloedwraak. Ze ontmoeten elkaar in de hemel en komen erachter dat ze ondanks cultuurverschillen veel met elkaar gemeen hebben. Zo is Anne schrijfster en speelt Zef graag toneel. Beiden hebben soms ook problemen met hun ouders. Ze vertellen over hun leven en komen daardoor steeds dichter bij elkaar. De hartverwarmende jeugdopera Anne & Zef is gebaseerd op Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, en het succesvolle toneelstuk Anne en Zef. Met sopraan Mireille Bittar als Anne en bariton Benjamin de Wilde als Zef.