DEN HAAG - Geen betere manier om in de opmaat naar Pasen een moment van bezinning in te lassen dan met het luisteren naar het beroemde Stabat Mater van Pergolesi. Dat kan op 23 maart in de prachtige De Barthkapel bij het Pergolesi Ensemble, onder leiding van Marianne Selleger.

Tijdens haar zangstudie aan het beroemde Mozarteum in Salzburg zong zij voor het eerst Pergolesi's Stabat Mater. Nu zingt zij dit stuk al vele jaren met Wendeline van Houten (sopraan) en een saxofoonkwartet en heeft zij een professionele groep die zich volledig toelegt op een authentieke uitvoering van dit Stabat Mater. Zij brengen een gloedvolle en emotionele uitvoering, waarbij menigeen een traan laat vloeien.

Pergolesi's Stabat Mater is een beroemd barok-oratorium uit 1736 over Maria die alleen achterblijft bij het kruis. De muziek gaat over verlies, maar ook over overleven en hoop. Dit stuk over rouwverwerking brengt de paasboodschap bij uitstek, maar dan wel wat beknopter dan de Mattheus Passie. Het stuk is troostend voor allen die een verlies van een dierbare te betreuren hebben en dit thema is extra toepasselijk in tijden van oorlog, waar achterblijvende soldatenmoeders hun hartverscheurende leed uitschreeuwen.

Marianne zong dit stuk eerst vele jaren met een strijkkwartet en besloot toen dat het voller en aangrijpender zou klinken met een saxofoonkwartet. Daarmee heeft zij vaak in Amsterdam, waar zij ook woont, maar ook door het hele land, opgetreden. En nu voert zij samen met het Pergolesi Ensemble de Stabat Mater weer uit in De Barthkapel. Met haar prachtige akoestiek de ideale plek voor dit stuk. Dit jaar met de bekende saxofonist en docent van het Haags conservatorium Leo van Oostrom op altsaxofoon.

23 maart De Barthkapel
Brouwersgracht 2k Den Haag
aanvang 20:00
toegang €25,-
Voor ticketverkoop zie website:www.pergolesi.nl
Tickets ook te koop voor aanvang van het concert.