DEN HAAG - In december dirigeren Anja Bihlmaier, Mei-Ann Chen en Nicholas Collon het Residentie Orkest in werken van onder anderen Prokofjev, Elgar, Mahler, Wagner, Chatsjatoerjan en een Nederlandse première van Fjóla Evans. De solisten bij de concerten in het Haagse Amare, Utrechtse TivoliVredenburg en Amsterdamse Concertgebouw zijn violiste Liza Ferschtman, sopraan Lenneke Ruiten en cellist Narek Hakhnazaryan.

vr 3 dec, 19.00 & 21.15 uur, Amare: PULS EN ADEM
Van intens vrolijke tot huiveringwekkende klanken – Puls en adem is een concert van extremen. Een avond van ongelofelijke energie met drie sterke vrouwen: de dynamische, gepassioneerde Taiwanees-Amerikaanse dirigente Mei-Ann Chen, de Nederlandse topvioliste Liza Ferschtman en de Canadees-IJslandse componiste Fjóla Evans. Na Prokofjevs romantische en melancholische Tweede vioolconcert volgt de Nederlandse première van Lung, waarmee Evans de Gaudeamus Award 2020 won. Slotstuk is Elgars raadselachtige Enigma-variaties.

za 4 dec, 20.15 uur, De Doelen & zo 5 dec, 15.00 uur, TivoliVredenburg: LIZA FERSCHTMAN
Topvioliste Liza Ferschtman soleert in het Tweede vioolconcert van kosmopoliet Prokofjev, dat hij schreef in Parijs, Rusland en Azerbeidzjan en dat zijn wereldpremière beleefde in Madrid. Edward Elgar portretteerde in de Enigma-variaties, een even gevarieerde als liefdevolle reeks met hoofdrollen voor alle instrumenten, zijn intiemste vrienden en zijn echtgenote Alice. Het Residentie Orkest staat ook bij deze concerten onder leiding van dirigente Mei-Ann Chen.

vr 10 dec (19.00 & 21.15 uur) & zo 12 dec (11.00 uur), Amare: ANJA MEETS MAHLER
Chef-dirigent Anja Bihlmaier zet de Mahlertraditie van het Residentie Orkest voort met haar eerste Mahler bij het Haagse orkest, de Vierde symfonie. In dit hemelse, zonnige werk schetst de componist het beeld van een idyllisch Oostenrijks landschap. Melodieus en ritmisch, aangenaam en licht. De Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten zingt hierin het loflied.

vr 17 & za 18 dec, 19.00 uur, Amare: MAGISCHE NACHT
Een spectaculair symfonisch feest met het Residentie Orkest olv Nicholas Collon dat past bij de tijd van het jaar. Na de idyllische scène Waldweben uit Wagners opera Siegfried volgt Elgars lyrische, hoogromantische Celloconcert met de Armeense solist Narek Hakhnazaryan. Slotstuk is Chatsjatoerjans Masquerade Suite: magisch, wild en expressief, zoals muziek zou moeten zijn.

ma 27 dec, 14.15 uur, Concertgebouw: NAREK HAKHNAZARYAN IN ELGARS CELLOCONCERT
Bij het middagconcert in het Amsterdamse Concertgebouw soleert de Armeense cellist Narek Hakhnazaryan, die tien jaar geleden de Tsjaikovski Competitie won, in Elgars Celloconcert. Het Residentie Orkest olv Nicholas Collon speelt verder Wagner op zijn subtielst in Waldweben en de uitbundige Maskerade van Chatsjatoerjan.