DEN HAAG - De succesvolle reeks Symphonic Junction van het Residentie Orkest en poppodium PAARD, waarin de muren tussen klassiek en pop worden doorbroken, bestaat tien jaar. Dat wordt zaterdag 25 november vanaf 20.15 uur groots gevierd met een gezamenlijk optreden van het Haagse orkest olv Max Knigge en zangeres Tess Merlot. Een symfonische ode aan het chanson met Franse klassiekers en eigen werk van Tess.

Op de lijst van artiesten die zich de afgelopen tien jaar met Residentie Orkest Den Haag in de druk bezochte Symphonic Junctions hebben gestort staan namen zoals Anneke van Giersbergen, Sven Figee, Supersister, Janne Schra, Lucas Hamming, Pat Smith, Roos Meijer en Ellen ten Damme. Het initiatief van het Residentie Orkest en popodium PAARD om de muren tussen pop en klassiek te doorbreken en een spannend muzikaal kruispunt van genres, publiek en artiesten op te zoeken, is dan ook een groot succes. Ook dit jubileumseizoen staan weer bijzondere samenwerkingen gepland met Fay Claassen, Supersister en Charlie Chaplins The Circus. De feestelijke aftrap wordt op 25 november verzorgd door zangeres Tess Merlot.

De eerste keer dat Tess Merlot Jacques Brel hoorde zingen sloeg de bliksem in. Sindsdien is de muziek niet meer gestopt. Ze vormde de band Tess et les Moutons en honderden shows later draait elk optreden nog steeds om hetzelfde doel: de ziel beroeren zoals alleen het Franse levenslied dat kan. Of Tess nu optreedt in een kleine bezetting, met haar complete band of een heel orkest, ze doet dit met een onweerstaanbaar joie de vivre en grenzeloze energie. Het mag ingetogen en mooi zijn, maar ook robuust en grotesk. Met eigen werk en met klassiekers van onder anderen Jacques Brel, Edith Piaf en Charles Aznavour. Keer op keer blijken de oerkrachten van het chanson een magnetische kracht te bezitten: meezingen, tranen in de ogen en gelukzalige gezichten.

Enkele wapenfeiten: Tess schitterde bij Matthijs draait door; ze betoverde uitverkochte poppodia zoals Paradiso en TivoliVredenburg; haar debuut-CD Laissez-moi en single Ma maison waren favorieten op Radio 1, 2 en 5, terwijl La Haye in 2021 het meest gedraaide nummer op Radio Tour de France was; Tess toerde met veel succes door West-Australië en het afgelopen jaar trok ze een breed, nieuw publiek met de show Swingin' Paris, samen met trompettist Michael Varekamp en The Legends.

Tijdens de Symphonic Junction in PAARD geeft Tess samen met het Residentie Orkest olv Max Knigge alles om een romantische en grootse show neer te zetten. Verwacht een sfeervolle avond waarbij het geen ramp is als er wijn wordt gemorst. Tess: "Het podium delen met het Residentie Orkest staat al op mijn bucketlist sinds de eerste editie van Symphonic Junction. Ik heb altijd van muziek in orkestsetting gehouden. In de muziek raak ik graag overweldigd en niets is zo meeslepend en ontroerend als een krachtig orkestarrangement. Ik kijk er dus enorm naar uit om mijn favoriete chansonklassiekers én mijn eigen liedjes op die manier te horen en samen met deze geweldige musici voor het publiek te spelen."