DEN HAAG - Onderstaand enkele hoogtepunten van Residentie Orkest Den Haag in december. Van de bijna volmaakte schoonheid bij Brahms en Mahler, via The Five Elements van Tim Kliphuis en Italiaanse avonden met Valentina Peleggi naar meesterwerken van Tsjaikovski en Sibelius en de wereldpremière van Tsoupaki’s Perasma.


vr 2 dec, 20.00 uur, Amare: VOLMAAKTE SCHOONHEID

Kan muziek perfect zijn? Hoe dichtbij kan een componist, een dirigent, een orkest komen? Brahms Derde symfonie snijdt door hart en ziel. Zoveel schoonheid, zeker tijdens het beroemde derde deel, dat het bijna melancholisch wordt. Brahms Derde komt naast Mahlers Rückert-Lieder te staan. Samen bieden zij een compleet beeld van de mens, de wereld, en volmaaktheid. Vaste gastdirigent Jun Märkl en de Engelse sopraan Ruby Hughes zijn een perfecte match voor deze subtiele en ontroerende muziek. De avond wordt geopend met Ravels Ma Mère l’Oye.

zo 4 dec, 11.00 uur, Amare: ZONDAGOCHTENCONCERT MAHLER & BRAHMS

Onthaasten op de zondagochtend met symfonische weldaad. De ochtend begint met Mahlers subtiele, ontroerende Rückert-Lieder, gezongen door sopraan Ruby Hughes. Meer diepe beroering bij de Derde symfonie van Brahms. Zeker het beroemde derde deel is zo mooi dat het bijna melancholisch wordt. Zo maakt het orkest olv Jun Märkl de zondag de beste dag van de week. Speciaal voor de kids is er deze morgen een muzikale kinderworkshop voor 3,50 euro per deelnemer.

wo 7 dec, 20.15 uur, Nieuwe Kerk: THE FIVE ELEMENTS

Na het grote succes van hun optredens in 2016 en 2018 geven het Residentie Orkest en Tim Kliphuis een vervolg aan hun muzikale avontuur. Dit keer met Kalpanarts, een gezelschap dat Indiase, urban en hedendaagse dans samenbrengt. Met zijn compositie The Five Elements verbeeldt Kliphuis de vier elementen aarde, lucht, water en vuur en een vijfde, namelijk 'ether’. Natuurlijk hoor je ook Bach en delen uit Vivaldi's beroemde 'seizoenen’ waar violist Kliphuis, samen met zijn trio en het Residentie Orkest, een eigen draai aan weet te geven.

vr 9 dec, 20.00 uur, Amare: ONTMOETING IN ITALIË

Dirigent Valentina Peleggi, die deze avond haar debuut maakt bij het Residentie Orkest, nodigt je uit voor een avond vol Italiaanse verfijning, romantiek, temperament en het nodige drama. Op het programma staan Puccini’s Preludio Sinfonico, Prokofjevs Romeo en Julia en Griegs Pianoconcert met soliste Joyce Yang. Deze Emmygenomineerde, internationaal erkende pianist staat bekend om haar gevoelige, poëtische interpretaties.

za 10 dec, 20.30 uur, Amare: RO NOW: GRIEG EN PROKOFJEV

Dompel je onder in de symfonische muziek, met een shot of Italian romance. Tijdens RO NOW maak je kennis met topwerken en geef je je weekend een bijzondere twist. Iedere editie vertelt de dirigent je kort meer over het stuk voor een diepere muziekbeleving. Vanavond staat in het teken van meeslepende, zinderende, wanhopige romantiek. Zoals dat alleen in Italië kan. Valentina Peleggi introduceert en dirigeert delen uit Prokofjevs Romeo en Julia en Griegs Pianoconcert met soliste Joyce Yang.

vr 16 dec, 20.00 uur, Amare: TSJAIKOVSKI 5

Chef-dirigent Anja Bihlmaier dirigeert twee grote werken uit de muziekliteratuur: Tsjaikovski’s Vijfde symfonie en Sibelius’ Vioolconcert met als solist het Amerikaanse toptalent Stefan Jackiw. Speciaal voor dit concert schreef Calliope Tsoupaki de compositie Perasma. Dit nieuwe werk, dat de warme klanken van het orkest naar voren brengt, kent diverse muzikale en betekenislagen. De Griekse term Perasma verwijst naar een moment in het leven waarin je beseft dat je het verleden niet meer terugkrijgt, maar ook de nog onbekende toekomst verwelkomt.