DEN HAAG - Simone Lamsma is in het seizoen 2021/2022 artist in residence bij Residentie Orkest Den Haag, het nieuwe cultuurhuis Amare en Koninklijk Conservatorium Den Haag. Naast een recital en diverse concerten met het Residentie Orkest geeft de Nederlandse topvioliste masterclasses aan studenten van het Koninklijk Conservatorium.

Sven Arne Tepl, directeur van het Residentie Orkest: “Wij zijn bijzonder trots dat Simone, een van de topsolisten in Europa, het komend seizoen onze artist in residence is. Technisch en muzikaal is zij van het hoogste niveau. Ze is avontuurlijk en veelzijdig, een unieke verhalenverteller op haar viool. Bij eerdere samenwerkingen was er al een geweldige klik en het komend seizoen krijgen we de kans die band verder te verdiepen. Samen met chef-dirigent Anja Bihlmaier en vaste gastdirigent Jun Märkl gaat Simone zich onder meer ontfermen over grote werken van Brahms en Sjostakovitsj.”

Met haar uitgebreide repertoire van ruim zestig vioolconcerten soleerde Simone Lamsma de afgelopen seizoenen met veel van ’s werelds belangrijkste orkesten en dirigenten. Door pers, collega’s en publiek wordt ze gerespecteerd als een van de meest opvallende en boeiende persoonlijkheden in de klassieke muziek. Simone begon met vioolspelen op vijfjarige leeftijd. Ze verhuisde naar Engeland toen ze elf jaar was om te studeren aan de Yehudi Menuhin School. Op veertienjarige leeftijd maakte ze haar professionele solodebuut. Ze vervolgde haar studie aan de Royal Academy of Music als de jongste student ooit die het Bachelor of Music programma volgde. Op negentienjarige leeftijd studeerde ze cum laude af met diverse prestigieuze onderscheidingen. In 2019 werd Simone benoemd tot ‘Fellow of the Royal Academy of Music’, een eer aan driehonderd ex-Academy studenten die een significante en onderscheidende bijdrage hebben geleverd in hun vakgebied.


Simone over haar residency het komend seizoen in Den Haag: “Ik vind het een groot plezier en grote eer. Een residency ontstaat vaak uit een gezamenlijk verleden en vertrouwen. Het biedt de kans en vrijheid onze band te versterken en uit te bouwen. Het is heel bijzonder dat dit samenvalt met de opening van Amare; een groots moment voor de stad Den Haag en voor het orkest eindelijk een nieuw thuis. Wat ik ook fijn vind is dat mijn residency niet alleen ruimte biedt voor concerten met het Residentie Orkest, maar ook een recital geef met de pianist Boris Giltburg in de Nieuwe Kerk. Ik speel dan ook een nieuw werk van de Oostenrijkse componist Thomas Larcher, die ik zeer bewonder. Daarnaast kijk ik uit naar het werken met studenten van het Koninklijk Conservatorium.”

PROGRAMMA SIMONE

juni/juli: concert op Februari Festival

za 28 aug, Concertgebouw: Brahms’ Dubbelconcert met Johannes Moser

di 21 sep, Amare: Prinsjesdagconcert

vr 18 feb, Concertgebouw & za 20 feb, Amare: Sjostakovitsj’ Eerste vioolconcert

vr 22 & zo 24 apr, Amare: Chaussons Poème en Ravels Tzigane

do 5 mei: concert in de Nieuwe Kerk