DEN HAAG - Op 9 december vindt de tweede editie plaats van het Madurodam VONK-diner. Een sfeervolle avond in Madurodam waar 100 Haagse jongeren (leeftijd: 12-13 jaar) samenkomen met 100 Haagse ouderen. Om met elkaar te dineren, te genieten én elkaar beter te leren kennen. Het VONK-diner is één van de activiteiten waarmee het familiepark haar maatschappelijke missie tot uiting brengt. Dit jaar vraagt Madurodam ook aan de inwoners van Den Haag om ouderen aan te melden die een speciaal plekje verdienen tijdens deze bijzondere avond.

Het tweede VONK-diner borduurt voort op de geslaagde eerste editie in 2018. Ook dit jaar wordt het diner door kinderen bedacht en georganiseerd én is het gericht op het samenbrengen van generaties en het delen van verhalen. Oftewel: alles waar Madurodam sinds 1952 om draait. Met het diner wilde Madurodam kinderen inspireren om er juist tijdens de feestdagen ook voor anderen te zijn, en oudere generaties in het bijzonder.

De organisatie van de avond is in handen van twee wethouders van Madurodam, Juliette (16 jaar) en Katerina (16 jaar). Honderd leerlingen van hun middelbare scholen, het Vrijzinnig Christelijk Lyceum en de Internationale School Den Haag, schuiven op de avond zelf aan bij de ouderen.

Tien speciale plaatsen bij VONK-diner voor inwoners

Voor de tweede editie hoopt Madurodam het bereik te vergroten, aldus Marianne Aalders, woordvoerder van Madurodam: “Dankzij onze burgemeester en wethouders weten wij ontzettend veel kinderen te inspireren, en dankzij het Nationaal Ouderenfonds bereiken wij al veel, veelal eenzame, ouderen die bij het VONK-diner aanschuiven. Nu willen we ook andere inwoners uit Den Haag betrekken, simpelweg door hen mee te laten denken wie een plekje aan tafel verdient. Want als inwoner van Den Haag kun jij ook iets voor een ander doen. We hebben daarom tien tafelplaatsen beschikbaar waar iedereen een oudere heer of dame voor kan aanmelden. Zo geven wij onze vonk, om iets voor een ander te doen, hopelijk aan nog meer mensen door.”

Vonkje overslaan
Er zijn tien plekken beschikbaar voor ouderen uit omgeving Den Haag (min. leeftijd 70 jaar), die een kerstdiner verdienen omdat dit voor hen niet vanzelfsprekend is. Aalders: “Vanuit Madurodam zetten wij kinderen in actie om iets voor een ander te doen. Als inwoner van Den Haag kun jij hen nu helpen door een tafelheer of -dame voor hen te zoeken. Denk eens aan je buurman uit de straat, of misschien wel een tante. Er zijn altijd mensen te bedenken die in deze tijd extra aandacht verdienen. Het is wel belangrijk dat deze dames en heren openstaan voor een kennismaking en gezellige avond met jongeren. En natuurlijk met andere ouderen. Alleen dan kan er op die avond echt een vonk van verbondenheid overslaan tussen de aanwezigen, en dan vooral tussen generaties. We geloven namelijk dat zij veel van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.”

Aanmelden kan tot 3 december via www.madurodam.nl/vonk. Hier zijn ook de voorwaarden te vinden.

Vonken springen over naar andere Nederlandse steden
Het Madurodam VONK-diner is een initiatief van Madurodam in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds. Samen eten, samen genieten en samen nieuwe herinneringen maken, dat zijn de belangrijkste ingrediënten van het evenement. Op korte termijn wordt de vonk ook overgedragen naar andere Nederlandse steden, waaronder Tilburg en Utrecht. Deze zomer vond er al een eerste luncheditie plaats op het ss Rotterdam.