DEN HAAG - Op zaterdag 12 maart gaat Nina Bobo: Joop in première, een voorstelling van het nieuwe theatergezelschap De Passant. Geschreven en geregisseerd door Koen Verheijden (1994), die vorig jaar de Piket Kunstprijs won in de categorie toneel. Nina Bobo: Joop is de tweede voorstelling uit de Nina Bobo-trilogie, waarin Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt en deze onderzoekt. Nina Bobo: Joop is een coproductie met Zaal 3 van Het Nationale Theater in Den Haag en Podium Bloos in Breda.

Joop was KNIL-veteraan, Nederlander, verliefd op Indië en bang voor Indonesië. In de voorstelling proberen zijn kleinkinderen, derde generatie Indische Nederlanders, te begrijpen hoe de geschiedenis van hun opa in hun doorleeft. Fragmenten van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en het heden wisselen zich af. Een caleidoscopische herinneringsreis door het getraumatiseerde het hoofd van de opa van de regisseur Koen Verheijden. In 2023 zal het derde deel van de trilogie, over zijn Indonesische betovergrootmoeder Siepa, in het theater te zien zijn. Nina Bobo: Joop wordt gespeeld door Sharlee Daantje, Susannah Elmecky en Isha Ferdinandus.

Regisseur en schrijver Koen Verheijden over zijn onderzoek voor de Nina Bobo-trilogie: ​​“In mijn eigen zoektocht naar mijn identiteit speelt mijn Indische achtergrond een grote rol. Als derde generatie heb ik weinig voorbeelden gehad in bestaande literatuur, films en voorstellingen van leeftijdsgenoten die dezelfde zoektocht hebben als ik. Ik wilde weten wat er vroeger in de voormalige kolonie is gebeurd en door dat te onderzoeken ben ik erachter gekomen dat het koloniale verleden vandaag de dag nog steeds doorleeft, ook in mijzelf. Ik probeer woorden te geven aan hoe de intergenerationele trauma’s van mijn familie in mij doorzingen. Dat is een kwetsbare en doodenge zoektocht.”

De Passant

Nina Bobo: Joop wordt geproduceerd door De Passant. De Passant is een jong theatergezelschap onder leiding van schrijver en regisseur Koen Verheijden, zakelijk leider Felix Welsink en dramaturg Eefje van den Broek. De Passant vertelt verhalen waarin figuranten de hoofdrol spelen om grotere maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Door deze verhalen te vertellen, wil De Passant mensen met elkaar verbinden en kleine zaadjes planten die kunnen ontkiemen in bossen van verandering

Koen Verheijden

Regisseur en schrijver Koen Verheijden studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht. Na het succesvolle eerste deel van de Nina Bobo-trilogie brengt hij nu deel twee van deze Indische familie epos waarin hij niet schroomt kritisch naar de geschiedenis en zijn familie te kijken.

Nina Bobo: Joop gaat op zaterdag 12 maart in première in Zaal 3 in Den Haag en is de komende weken ook te zien in o.a. Podium Bloos in Breda, Theater Kikker in Utrecht en het Rietveld Theater in Delft. Meer informatie: https://www.depassant.org

Nina Bobo: Joop is een coproductie met Podium Bloos en Het Nationale Theater - Zaal 3 en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, VFonds, Janivo, gemeente Breda, Olland Buisman Stichting en Dioraphte.